tumblr hit tracking tool

Organisation

Västerås har Sveriges bästa sjukhusmat

Av Mats Holmström 2015-06-18
Nytt á la carte-system tros liggga bakom succén
Patienterna på Västmanlands sjukhus Västerås serveras Sveriges bästa sjukhusmat. Det framgår av det benchmarkingprogram som EY genomför årligen och där Västerås hamnar på första plats för 2014. Det nya 20-rätters à la cartesystemet är det som ligger bakom framgången.

 – Vi har tagit fram ett för Sverige helt nytt unikt system för mat till patienter som vi kallar 20-rätterssystemet, säger Kost verksamhetschef Marcus Jonasson. Systemet har gett oss kraftigt ökat antal nöjda patienter och minskade kostnader i verksamheten motsvarande drygt sex miljoner kronor.

Landstingsgemensamt benchmarkingprogram

För femte året i rad inbjöds samtliga landsting i Sverige att vara med i det landstings-gemensamma benchmarkingprogrammet som anordnas av redovisnings- och konsultföretaget EY. Landstingen utvärderades sjukhusvis efter resultaten inom områdena ekonomi, servicenivå och kundnöjdhet. Resultaten vägdes sedan samman och jämfördes med varandra i en slutlig ranking. I den samman-ställningen rankas Kost som bäst i Sverige för resultatet på Västmanlands sjukhus Västerås.

20-rätters à la carte

Hemligheten bakom framgången är Kost nya unika patientsmatssystem som infördes under 2014. Systemet innebär att patienterna erbjuds 20 olika maträtter att välja på vid varje måltid, något som gör att patienten hela tiden kan hitta något han/hon är riktigt sugen på och längtar efter att få serverat.

Det är samma maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger hög valfrihet men samtidigt möjligheten att äta en favorit flera gånger. För de som önskar finns det även möjlighet att välja en av nio olika desserter. Menyn finns i tryckt format och ligger på varje patients sängbord så de kan välja mat själva i lugn och ro.

Vi har tagit fram ett för Sverige helt nytt unikt system för mat till patienter som vi kallar 20-rätterssystemet

Ökad kundnöjdhet och minskade kostnader

Införandet av 20-rätterssystemet har gett ett antal mycket positiva effekter. I senaste kundenkäten ökade antalet patienter som är nöjda med matens smak och utseende med hela 15 procentenheter.

En av de största ekonomiska vinningarna med systemet är att matsvinnet vid tillagning och dukning har minskat kraftigt från 25 till 4 procent. Det i kombination med minskade personalkostnader och lägre livsmedelskostnader har minskat de totala kostnaderna med drygt sex miljoner kronor.

 – Sedan tidigare är vi på Kost nominerade till Götapriset som går till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor, säger Kost förvaltingschef Kristina Lönn. Att vi nu följer upp det med att bli rankade bäst i Sverige på patientmat är otroligt roligt och ett tecken på att vi hittat ett nytt framgångsrikt sätt att arbeta på som med all säkerhet kommer sprida sig till andra landsting i Sverige.