tumblr hit tracking tool

Unik behandling av skolios i Umeå

Av Mats Holmström 2015-06-10
Igor Shubarev har vårdats på ryggenheten under våren
Ortopedkliniken på Norrlands universitetssjukhus tar den nya tekniken till hjälp i behandlingen av svår skolios.

 – Kombinationen av nya behandlingsmetoder och oerhört kompetent personal gör oss unika i Sverige, säger överläkare Michel Guez.

Under våren har ryggenheten vårdat 19-årige länsbon Igor Shubarev, som kom till ortopediska kliniken med svår skolios under 2014. Under torsdagen var Igor på återbesök tillsammans med sina föräldrar.

 – Operationen på Igor är det mest avancerade ryggoperation som vi har gjort på ortopeden hittills under 2015. Det är bara här i Umeå och i Malmö som den här typen av operation hade kunnat göras, säger Michel Guez.

Igors pappa Carl Hornberg berättar att operationen var livsnödvändig för sonen.

 – Om ortopeden inte hade stoppat skoliosen så hade inte Igor funnits i dag, säger han.

Den nya tekniken innebär att ortopedkliniken numera kan få patientens ryggrad utskriven på 3d-skrivare, och hjälp med skiktröntgen under pågående operation. På kliniken används också metoder som ryggsträckning 24 timmar om dygnet och möjlighet att använda två kirurger i operationssalen. Michel Guez vill framhäva personalen som den enskilt viktigaste beståndsdelen på kliniken.

 – Ortopeden har verkligen spetskompetens i varje del av kedjan, allt från undersköterska till narkosläkare till sjukgymnaster. Det är teamet som helhet som gör att ortopedkliniken kan ge sådan fantastisk vård här i Umeå, säger han.

Skolios – ett livshotande tillstånd

Igor Shubarev lider av neurofibromatos, en ärftlig sjukdom som innebär att godartade tumörer utvecklas längs nerverna och på huden. I och med sjukdomen har han utvecklat en svår skolios, det vill säga krokig ryggrad. Det engelska uttrycket för sjukdomen är collapsing spine.

När Igor Shubarev påbörjade behandlingen för sin skolios hade han bara 21 procents lungkapacitet. Utsikten att överleva är liten, eftersom skoliosen successivt trycker ihop hjärta och lungor.

 – Igor satt framåtböjd och kunde knappt titta uppåt, säger Michel Guez och visar 3d-modellen av Igor Shubarevs ryggrad, som har en 360 graders krökning.

Man kan likna det vid droppen som urholkar stenen, ryggraden blir lite rakare för varje dag som går

– Han kunde inte gå längre än 25 meter innan han var tvungen att ta paus. Efter operationen kan Igor stå rakt och han kan gå 350 meter utan att ta paus, säger Carl Hornberg.

Samarbeten med andra landsting

Ortopedkliniken samarbetar tätt med andra landsting i Sverige. 3d-utskriften av Igor Shubarevs ryggrad har gjorts av lektor Michael Bäckström på Sports science i Östersund. Acke Ohlin, överläkare vid ortopediska kliniken på universitetssjukhuset Mas i Malmö, har hjälpt till med sträckningen av Igor Shubarevs ryggrad.

Under några månader sattes Igor i sträckning dygnet runt med hjälp av en så kallad halovinsch, som kan fästas i säng, ståbord och rullstol.

 – Man kan likna det vid droppen som urholkar stenen. Ryggraden blir lite rakare för varje dag som går, säger Michel Guez.

I början av mars genomfördes en stor operation av Igor Shubarev. Operationsteamet stagade upp ryggraden med titanskruvar och läkningsben. Operationen gick bra, och nu kan Igor stå upprätt.

 – Jag har inte ont i ryggen. Tack så mycket, Michel, säger Igor Shubarev under återbesöket.

Mindre strålning med ny röntgen

Utöver den lyckade operationen gläds överläkare Michael Guez också över att ortopedkliniken ligger i startgroparna med att börja använda ett nytt röntgensystem. Något som innebär att patienterna får en sjättedel av ordinarie strålningsdos under röntgen.

 – Riskerna minskar dramatiskt för den patient som måste röntgas mellan 30-40 gånger, säger han.