tumblr hit tracking tool

Näringsliv

Svensk uppfinning stulen

Av Stefan Andersson 2013-11-04
"Vi har fortfarande den svensktillverkade originalprodukten, som också håller högst kvalitet, men konkurrenter är billigare i pris vilket tyvärr oftast fäller avgörandet" säger Eva Lindberg
Eva Lindberg i Eksjö fick en idé när hon tvingades steloperera längdryggen i början av 90-talet. Det resulterade i glidlakanet EliGlide, en innovation som med sin glatta yta gör det enklare att vända sig i sjuksängen och som också drastiskt underlättar sjukvårdpersonalens jobb.

– När jag lades in första gången låg jag kvar en vecka och hade mestadels på mig en bomullsoverall. För att komma runt behövde jag ofta hjälp av personalen och jag märkte hur tungt det var för sköterskor och biträden. Väl i sängen hemma kom jag på hur det skulle vara: en glatt yta direkt på sängen istället. Ett glatt lakan, berättar Eva.

Hon sydde ihop ett glatt lakan av ett blankt tyg och det visade sig fungera alldeles utmärkt, det blev lätt att vända sig och även att kana ur sängen där hemma. Så utvecklades den slutliga lösningen till uppfinningen “EliGlide“: ett lakan med blankt och halkigt mittstycke, med fibrerna lagda i en riktning (polyester) så att det är lätt attvända kroppen i sidled utan att friktion uppstår, och ett “stopptyg“ (bomullspolyester) med hög friktion på sidorna.

Först blev jag avrådd då patentrådgivare ansåg att det kunde handla om en komplicerad patenteringsprocess

Vid ett återbesök på ryggkliniken i Strängnäs hade hon glidlakanet med sig och sköterskorna insåg direkt att det handlade om ett mycket användbart hjälpmedel. De rådde genast Eva att söka patent på produkten, vilket hon också gjorde.

– Först blev jag avrådd då Patentrådgivare ansåg att det kunde handla om en komplicerad patenteringsprocess, men med hjälp av min bror, som är kunnig inom patentering, lyckades vi bland annat få ett Europapatent beviljat och jag skrev också ett licensavtal med ett företag som direkt såg marknadspotential i innovationen och i början av 2000-talet satte försäljningen igång i stor skala, minns Eva Lindberg.

Svårt med upphandlingar

Evas bror, Per Lindberg (foto höger), är den som idag driver företaget Elicare AB sedan licensavtalet med den tidigare distributören avslutades för några år sedan. Det visade sig nämligen att konkurrerande företag skulle komma att bestrida patenten.

– Ja, patent beviljades i USA 1998, i Norge år 2000 samt även i Europa 2001, men upphävdes 2006 på grund av att två svenska konkurrerande företag riktade invändningar mot det vid EPO (europeiska patentverket) i München. Vid den tiden gick det inte att överklaga det beslutet, berättar Per Lindeberg, och fortsätter:

– Det här har inneburit att vi fått tänka om och idag håller vi på att starta upp med en ny samarbetspartner som kommer att satsa mer på nätförsäljning och privatmarknaden än vad jag själv mäktar med vid sidan av min konsultverksamhet inom patent och forskning. Vi har fortfarande många sjukhus som köper våra produkter men har svårt att vinna upphandlingar. Vi har fortfarande den svensktillverkade originalprodukten, som också håller högst kvalitet, men konkurrenter är billigare i pris vilket tyvärr oftast fäller avgörandet.

Bekvämt för alla åldrar

Idén med att marknadsföra sig mer mot privatmarknaden har sin förklaring. Enligt Eva och Per så passar glidlakanen, som finns i en rad storlekar, färger och modeller, till många fler människor än de som är inlagda på sjukhus, eller just kommit därifrån.

– Absolut, produkten passar egentligen alla, exempel kan vara att man är väldigt tung, eller gravid, och därför har svårt att vända sig. I min familj använder alla EliGlide, oavsett ålder eller eventuella besvär. Inte minst för att det är väldigt bekvämt och att har man en gång börjat använda lakanet så går det helt enkelt inte att sluta, avslutar Per Lindberg.

Fakta: Förutom ett antal modeller och storlekar introducerade Elicare för några år sedan den mönsterskyddade produkten EliGlide Ylva. Denna är formsydd med en ”huva” som träs över madrassens huvudända. Glidlakanet får därmed en låst position på madrassen och kan inte halka ned när man höjer sängens huvudända. EliGlide Ylva är konstruerad av undersköterskan Ylva Platek, som sedan 20 år arbetar inom akutkirurgin vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Eva Lindbergs uppfinning var bland annat en av ett tjugotal svenska innovationer som valdes ut att pryda ”de svenska rummen” i samband med EU´s klimatkonferens på Bella center i Köpenhamn i december 2009.