tumblr hit tracking tool

Utrustning

Från blodvite till vita blodkroppar

Av Carina Hertzberg 2014-04-14
Bestämning av vita blodkroppar har blivit enklare och snabbare
Det var som patient Pontus Inerup lärde sig nyttan med att räkna vita blodkroppar. Som läkare gör han det hela tiden. Inte minst för att minska förskrivningen av antibiotika.

– Jag arbetar alltid med LPK. Att det finns läkare som inte använder WBC Diff förstår jag inte. Den har hög säkerhet och klarar alla kvalitetskrav. Patienten får besked snabbt,     och jag kan ge raka besked. För mig är det självklart.

Pontus Inerup har spelat amerikansk fotboll på hög nivå. Han var med i svenska landslaget i åtta år och han flyttade till USA för att jaga proffsdrömmen.

– Amerikansk fotboll är en kollisionsidrott, säger han, och visar upp sina krokiga fingrar. Jag har haft 19 frakturer och jag låg så mycket på rehabiliteringsbritsen att jag blev intresserad av idrottsmedicin.

När Inerup studerade till läkare i USA upptäckte han att tekniken med vita blodkroppar användes mycket mer än i Europa.

– Ja, Det var där jag lärde mig jobba med diff. I ett blodprov kan man upptäcka en infektion tidigt, man kan bedöma mognadsgraden och se var i infektionsförloppet man befinner sig, och det är viktigt. Inte minst i idrottssammanhang, förklarar han.

Elitidrottsmän är så tävlingsinriktade att de inte vill veta om de är sjuka. Men har jag ett testresultat att visa, kan jag lättare hindra någon från att tävla

Pontus Inerup är idag landslagsläkare för svenska thaiboxningslandslaget, vars damer är bäst i världen för andra året i rad. Han är också ordförande i den medicinska kommittén i Budo- och kampsportförbundet, ansvarig tävlingsläkare på MMA-galorna i Sverige, ansvarig läkare för O-ringen och är kvalificerad OS-läkare.

– Det är bra att ha tillgång till WBC Diff på stora mästerskap. Med ett enkelt test kan man bedöma om någon har en infektion. Elitidrottsmän är så tävlingsinriktade att de inte vill veta om de är sjuka. Men har jag ett testresultat att visa, kan jag lättare hindra någon från att tävla.

Till vardags arbetar Pontus Inerup som distriktsläkare på Tudorkliniken – en privat vårdcentral i Gullbrandstorp norr om Halmstad. Här använder han HemoCues WBC Diff för att få snabba svar.

De flesta patienter som besöker en läkare, kanske fler än 90 procent, lider inte av något allvarligt. Men resten lider av något allvarligare som de behöver behandling för. Och när fler söker sjukvård allt oftare blir det svårare att hitta dem som är sjuka. Då behövs ett bra instrument som WBC Diff, menar han.

– Jag använder mig av CRP, LPK, temp och återbesök, det är bättre mot kroppen och det ger bättre medicinsk kvalitet än att bara skriva ut antibiotika, säger Pontus Inerup. Rätt kompetens på rätt plats – rätt insats på rätt patient, det låter ju enkelt och nästan utopiskt, men jag behöver LPK och CRP som hjälpmedel för att komma dit, för att göra snabbare och korrektare bedömningar.

Pontus Inerup är mycket restriktiv med att skriva ut antibiotika. Många gånger har patienter haft höga infektionsparametrar utan att få antibiotika.

– Jag har radikalt minskat förskrivningen av antibiotika. Det blir bara ett eller ett par recept per vecka, och då har jag i snitt sexton patienter per dag. Jag kan sitta med CRP upp mot 150 och höga LPK-värden och avvakta med antibiotika. Jag arbetar i stället väldigt mycket med snara återbesök, säger Pontus Inerup.