tumblr hit tracking tool

Utrustning

Nytt kommunikationssöd testas på IVA

Av Anders Lennhagen 2014-04-29
PatientPad
På Danderyds sjukhus och dess intensivvårdsavdelning IVA 50 vårdas patienter i allt från ett par dagar till flera månader. Många ligger i respirator, vilket gör det svårt att kommunicera. Här har den öppna plattformen PatientPad gjort stor nytta.

Sedan sjukhuset implementerade PatientPad kan patienten få hjälp att kommunicera genom att peka på skärmen och skriva fram ord eller visa på en symbol om man t ex vill ha ett glas vatten, sova eller äta. Bilderna på skärmen gör det enklare att visa vad man behöver och fungerar även för den som inte kan svenska.

På grund av nya och bättre mediciner är patienter på IVA numera ofta vakna men det kan ändå vara svårt att kommunicera på grund av att patienten exempelvis ligger med respirator.

Information om patientens behov

– Ja, och i uppbyggnadsfasen med plattan och har vi använt den främst för att få en snabbare och enklare kommunikation om vad den enskilde patienten behöver när det gäller vård. I förlängningen ser vi också att den även kan användas för avkoppling, information och stimulans i form av böcker, filmer och tidningar, berättar Johan Lindahl, leg. sjukskötare på IVA 50, och fortsätter:

Hos oss har PatientPad en programvara som specialutvecklats för att underlätta vår dagliga verksamhet utifrån den typ av vård som vi erbjuder här, på just vår avdelning

– PatientPad underlättar mycket för oss i kommunikationen med patienten. Både skrivet och talat språk kan översättas till hemspråket. Det är mycket bra, eftersom det inte alltid finns tillgång till tolk och anhöriga. Vi har här på vår avdelning en lösning i PatientPad som bland annat hjälper patienter som inte kan prata att definiera sin grad av smärta genom att enkelt peka på en kurva på skärmen.

– De kan även visa på skärmen om de vill sova, äta eller behöver hjälp med att gå på toaletten. Hos oss har PatientPad en programvara som specialutvecklats för att underlätta vår dagliga verksamhet utifrån den typ av vård som vi erbjuder här, på just vår avdelning.

Appen utvecklas ständigt

AMAB, som tillhandahåller plattformen PatientPad, har hela tiden utvecklat applikationerna tillsammans med Danderyds och Huddinge sjukhus som har varit först med att implementera lösningen.

– Det stämmer. Nu har vi också startat ett samarbete med app-utvecklaren Health Care Communication och håller som bäst på att översätta denna till svenska. Det här kommer att ta vår plattform till en helt ny nivå och ge ännu större möjligheter.

– Vi har också släppt en ny hemsida specifikt för PatientPad (patientpad.se), som snart kommer att vara helt klar med all information man kan tänka sig om funktioner och möjligheter, konstaterar Anders Lennhagen, marknadsansvarig på AMAB.