tumblr hit tracking tool

Organisation

Självincheckning på sjukhuset

Av Mats Holmström 2015-06-18
Barn upp till 18 år och patienter med frikort kan nu på egen hand att kunna checka in sitt besök på Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) sedan den 15 juni.

Under en testperiod på tre månader ernjuder CSK som första sjukhus i Region Skåne självincheckning. I sjukhusets centralhall står två automater där patienten ges möjlighet att själv registrera sitt besök vid ankomsten utan att behöva ta nummerlapp och få manuell betjäning i kassan.

 – Vi är glada för att den här piloten genomförs på CSK och vi hoppas att det ska öka tillgängligheten för våra patienter. Många är redan vana vid självincheckning från Folktandvården till exempel. Jag tror att detta är en möjlighet som fler och fler förväntar sig av sjukvården, säger Pia Lundbom, förvaltningschef för Skånevård Kryh, där CSK ingår.

Självincheckning kan påbörjas upp till två timmar före besöket och personal kommer att finnas till hands för att svara på frågor och hjälpa patienter till rätta. De som föredrar och som av olika skäl behöver manuell betjäning kan även fortsättnings välja att registerar sitt besök i kassan.

Under testperioden gäller självincheckningen enbart för barn och unga upp till 18 år och för patienter som har giltigt frikort. Dessa motsvarar omkring hälften av alla patientbesök på CSK. Patienter som ska betala avgift för sina besök får än så länge vända sig till kassan.

Medicinsk service är ansvarig för projektet på CSK under testperioden som sträcker sig fram till den 15 september.

– Vi tror att det här är framtiden, men kommer så klart att utvärdera och först därefter fatta beslut om vi ska införa självincheckning på övriga sjukhus och då med målsättningen att alla patientgrupper ska kunna använda funktionen, säger Lars Kristensson, förvaltningschef på Medicinsk Service.