tumblr hit tracking tool

Läkemedel

Pollenextrakt blev globalt läkemedel

Av Anita van Duijvenbode Stofmeel 2014-06-03
Pollen som används i Cernitin extrakt odlas och skördas maskinellt
Hobbybiodlaren Gösta Carlsson började på 50-talet samla in pollen för att mata sina bin med och började strax därefter utveckla tekniker för att extrahera ut innehållet ur pollenkornen. Det är ursprunget till AB Cernelle i Ängelholm som 2012 fick pollenextraktet Cernitol klassat som växtbaserat läkemedel mot godartad prostataförstoring i Sverige.

– Gösta var inte vetenskapsman utan järnvägsanställd och som sagt hobbybiodlare. I Ängelholmstrakten odlas mycket råg vilket gjorde att idén uppstod att ta vara på dess pollen. Ett gammalt uttryck i trakterna när det är som mest pollen i luften är att ”rågen ryker”, berättar Lena Ramnemark som arbetat på Cernelle i 15 år.

Efter en tid började Gösta fundera över pollenkornens hårda skal och att mycket av det nyttiga som gick genom kroppen inte togs upp på grund av skalet. Då började Cernelle utveckla tekniker för att extrahera ut innehållet ur pollenkornen, vilket är grunden till dagens produkt Cernitol.

– Pollenkornen innehåller en rad nyttiga aminosyror, fetter och proteiner och är naturligt glutenfria. Det är substanser på skalet som är orsaken till att de som är känsliga mot pollen kan reagera. I processen bryts dessa substanser ner och skalen tas bort, säger Lena Ramnemark och förklarar processen.

– Pollenkornens innehåll extraheras ut i en vätskefas och bryts ner i mindre molekyler. Vätskan spraytorkas sedan till ett pulver, Cernitin T60 som också till viss del säljs som en aktiv ingrediens till andra tillverkare i världen, men framförallt utgör pulvret en av två aktiva ingredienser för Cernitol-tabletterna.

Den andra beståndsdelen utvinns av de extraherade skalen, som bland annat innehåller fettlösliga substanser, såsom viktiga fytosteroler, vitaminer och fettsyror, och utgör produkten Cernitin GBX. De båda extrakten kombineras sedan i läkemedlet Cernitol.

Den första fallbeskrivningen som beskrev klinisk effekt av Cernitol för behandling av godartade prostatasjukdomar publicerades i Läkartidningen 1959 och den första kliniska studien kom redan 1962. Både extrakten och det färdiga läkemedlet har sedan studerats noggrant i både djurmodeller och patientstudier i Europa och Japan. Den senaste dubbelblinda, placebokontrollerade studien, genomförd i Tyskland, presenterades på den europeiska urologkongressen i Stockholm 2009.

Vi känner oss fortfarande som ett relativt litet företag men vi producerar stora volymer i form av miljontals dagsdoser per år

Tyskland och Japan var tidigt ute med att läkemedelsgodkänna produkter baserade på Cernitin pollenextrakt. Ända sedan 60-talet har patienter i dessa stora exportländer behandlats för sina prostatabesvär med detta växtbaserade läkemedel. I Sverige såldes Cernitol däremot som ett naturmedel fram till en bit in på 90-talet då produkten fick klassningen naturläkemedel. Först 2012 fick Cernitol klassningen växtbaserat läkemedel i Sverige. I Storbritannien säljs Cernitol fortfarande som kosttillskott.

– Ja, idag går en stor del av vår försäljning på export till dessa länder och exempelvis Österrike och Sydkorea. Vi känner oss fortfarande som ett relativt litet företag men vi producerar stora volymer i form av miljontals dagsdoser per år, berättar Lena Ramnemark som också avslöjar en spännande nyhet:

– Cernelle har utvecklat en ny tablett som är filmdragerad och dubbelt så stark. Det här innebär att dagsdosen, som tidigare var två tabletter tre gånger dagligen nu istället kan minimeras till en tablett per tillfälle. Lanseringen börjar i oktober och det är vi mycket förväntansfulla inför. Cernitol är ett receptfritt läkemedel och vi vill nu inrikta oss även mot en yngre målgrupp, män i tidiga medelåldern, som med hjälp av vårt pollenextrakt ska kunna undvika framtida prostatabesvär och behålla en aktiv livsstil, avslutar hon.