tumblr hit tracking tool

Utrustning

Patientsängar med extra allt

Av Markus Carpvik 2014-01-16
Med elektriska sängar öppnar sig nya möjligheter
Sedan april förra året gäller en ny standard för elektriska sjukhussängar. Proton Caretec i Skillingaryd, en av de äldsta aktörerna inom området, välkomnar detta och har lanserat en ny patientsäng som klarar mycket höga krav på säkerhet, ergonomi och funktionalitet.

Bolaget, som startade redan 1954 under namnet Eneryda Vårdprodukter AB (EVAB) och numera ingår i Proton Group, har genom åren sålt över 500 000 sängar och därtill akutvagnar, undersökningsbritsar och sängbord till sjukvården.

– I början var vi relativt ensamma på den svenska marknaden, men numera är konkurrensen hårdare. Vi fortsätter dock att fokusera mycket på att förenkla vårdgivarens arbetsmiljö samt på kvalitet, funktion och inte minst material. Vi arbetar med material som är slittåliga med lång livslängd och lätta att rengöra, såsom lackade och kromade stålkonstruktioner, berättar Markus Carpvik, VD Proton Caretec.

Made in Sweden

Den senaste sängen, Proton P2, har liksom övriga produkter i sortimentet utvecklats och tillverkats i Sverige av Proton Caretecs eget team. Utgångspunkten är beprövade lösningar från tidigare sängar, Pro;Care och EVAB patientsäng, som nu utvecklats med den senaste tekniken och helt anpassats till den nya standarden (SS-EN 60601-2-52).

– Ja, vi har testat sängen hos tredje part för att få ett kvitto på att vi lyckats, och den gick igenom prickfritt. Den nya standarden tar till stor del fasta på olika risker, framförallt klämrisker samt vikter, t.ex. patientvikt och ”Safe Working Load” (SWL), dvs. den sammanlagda vikten som patienten och utrustningen får utgöra, som båda numera måste finnas utmärkt på produkten, förklarar Markus Carpvik.

En ny konstruktion gör att Proton P2 är en stabil men ändå lätt säng (94 kg) som klarar patientvikter upp till 225 kg. Sängen kan också sänkas så lågt som 340 mm över golvet, vilket minimerar antalet tunga lyft och obekväma arbetsställningar, samt minimerar fallolyckor från sängen.

Nya tekniska lösningar gör också att sängen kan sättas i fler positioner för ökad patientkomfort. Chockläge och hjärtläge ställs in snabbt och enkelt med en enda knapptryckning. Grindarna fälls upp och ner med ett smidigt enhandsgrepp och den genomtänkta konstruktionen undanröjer alla klämrisker. Proton P2 kan fås i många olika utföranden och skräddarsys för optimal funktion i den aktuella vårdmiljön.

trots att sängarna har en mycket central roll i sjukhusens verksamhet så utvecklades området faktiskt inte särskilt mycket tills för en tid sedan

Tekniken utvecklas snabbt

– Vi lanserade den nya sängen i maj förra året, och vi har redan sålt cirka 500 exemplar, vilket är ett kvitto på att produkten mottagits väl hos kunderna. Vår huvudmarknad är Sverige och Norden men vi har också kunder utanför de Nordiska länderna, exempelvis Japan, konstaterar Markus Carpvik som också förutspår att det kommer att hända mycket inom området sjukhussängar framöver och att konkurrensen kommer att öka ytterligare.

– Ja, trots att sängarna har en mycket central roll i sjukhusens verksamhet så utvecklades området faktiskt inte särskilt mycket tills för en tid sedan. Nu händer det dock mycket, tack vare den nya tekniken med elektriska sängar öppnar sig helt nya möjligheter, avslutar han.