tumblr hit tracking tool

Hälsa & sjukvård

Operationssköterska: "Fibersläpp dold källa till VRI"

Av Joel Olsson 2017-02-10
Äldre sorters operationslakan kan vara en dold källa till vårdrelaterade infektioner. Det menar Helena Ranioni, operationssköterska på Eskilstuna Specialistcenter, som följt operationslakanet utveckling sedan början av hennes karriär.

Helena berättar att när man började tillverka drapering i cellulosamaterial, upptäckte man, att de träfibrer som materialet släpper ifrån sig, riskerade att försämra patientsäkerheten.

Det kan också komma in fibersläpp i operationssåret

– Den äldre sortens draperingsmaterial släppte ifrån sig väldigt mycket fibrer. När man gned på det dammad det nästan i luften. Man ser det framförallt om man har en skål med vätska på sitt operationsbord. Det kan bli en hinna på den om det är mycket fibersläpp.

Riskerar transportera bakterier

Äldre, tjockare drapering i cellulosa förekommer fortfarande på många håll i Sverige och kan enligt Helena leda till försämrade luftflöden och i värsta fall transportera bakterier till patientens såröppning.

– Det kommer runt i luften naturligtvis och det kan fastna i ventilationen så att den blir sämre och sämre luftflöden har stor betydelse för hygienen i salen. Och det kan också komma in fibersläpp i operationssåret så att det förorenar på det viset.

Lät hela avdelning byta drapering

Helena fattade beslutet att låta avdelningen helt gå över till en drapering i det modernare SMS-materialet och hon råder fler sköterskor att ta efter.

– Det ska vara ett SMS-material som är ogenomträngligt för vätska och det ska vara tunnt, smidigt och följsam och det ska ha en god vidhäftning så att det inte lossnar.

Kampen mot vårdskadorna fortsätter, oavsett om bakterierna står att finna i luften eller på golvet. Och tack vare ansvarstagande sköterskor som Helena, finns det hopp om en framtida sjukvård helt befriad från vårdrelaterade infektioner.