tumblr hit tracking tool

Utrustning

Ny teknik kan effektivisera och säkra provtagningen

Av Anna Bergström 2014-11-05
AQURE och Lab. EL visas upp på NFKK
Under NFKK 16-19 september på Svenska Mässan i Göteborg presenterades bland annat olika system för att öka säkerheten i den preanalytiska fasen. Labbliv träffade Esben Smith som demonstrerade ett system som säkerställer en säker provrörshantering och Henrik Pamsjö som visade ett system som bl.a. kan användas för att övervaka de laboratorieinstrument som står ute på avdelningarna.

  - Idag orsakas över hälften av alla fel vid provtagningar av misstag i den så kallade preanalytiska delen, det vill säga när man förbereder provrör och annan utrustning, säger Esben Smith, produktchef hos Triolab, Danmark. Med ny teknik kan vi minimera riskerna för fel.

Idag finns mjukvara där du som användare kan övervaka de tester som du har ansvar för utan att vara på plats

Genom en automatiserad process kan läkarens beställning av olika prover plockas nödvändiga provrör fram, etiketteras med patientens uppgifter och vilka prover som skall tas. Med hjälp av en kamera valideras provrören och paketeras i förslutna lådor med alla uppgifter och patient och prover tryckta på locket.

Säkerhet och delaktighet

- Systemet har många fördelar, berättar Esben Smith, medan han demonstrerar Lab. EL, det gör provtagningskedjan både säkrare och effektivare. Du slipper manuell framtagning av rör och etiketter, alla beställningar sparas och genom valideringssystemet kan du hela tiden spåra alla prov. Systemet meddelar dessutom om det är något fel på etiketter eller rör och även om en rörtyp legat orörd för länge och blivit obrukbart vilket sammantaget kan bidra till mindre stress hos personalen.

Instrumentet kan trycka olika etiketter till olika rör, därmed är det möjligt att placera streckkoden i förhållande till texten på ett optimalt sätt.

Lättare övervakning ger mer tid hos patienten

Som patient vill man att personalen ska vara tillgänglig i mesta möjliga mån och inte vara fast med att övervaka testerna av olika prover.

 - Idag finns mjukvara där du som användare kan övervaka de tester som du har ansvar för utan att vara på plats. Det enda som krävs är tillgång till en dator med internetuppkoppling, säger Henrik Pamsjö, serviceingenjör på Triolab, Sverige.

 - Vi kan med Aqure bygga ett system där användaren blir auktoriserad att fjärrövervaka den utrustning han eller hon använder. Sedan skickas information om testresultat och eventuella störningar via internet, fortsätter Henrik Pamsjö. Skulle något gå fel skickas ett meddelande om detta via e-post.

Personalen får mer tid över till patienterna samtidigt som systemet ger möjlighet att administrera fel och åtgärder. Det ger en ökad säkerhet och möjlighet till uppföljning samtidigt som personalen får mer tid över för patienterna.