tumblr hit tracking tool

Utrustning

Bredda utbudet av diabetesmätare

Av Mats Holmström 2014-04-10
Familjen av blodsockermätere har blivit femhövdad
Med ett starkt, internationellt varumärke i ryggen marknadsför Med Trust Sweden hjälpmedel och tillbehör för diabetespatienter på den svenska marknaden. I Wellion Calla-serien av blodsockermätare erbjuds sedan nyligen ytterligare två modeller, en ”Mini” och en ”Classic” vilket innebär att nu fem modeller fungerar med samma teststicka.

– I grunden ligger vår inställning att patientens behov är i fokus snarare än vinstintresset. Människor som lever med diabetes är som alla andra, dvs. olika, och har därmed också sina individuella behov, berättar Anton Johansson, VD Med Trust Sweden, och fortsätter:

– Wellion Calla Mini är framtagen för de patienter som vill att mätaren tar så lite utrymme som möjligt samtidigt som den fortfarande har alla minnesfunktioner och andra finesser. Classic däremot är en anpassning till dem som föredrar det klassiska sättet att hantera sin blodsockermätare, dvs. manuellt och utan minnesfunktion, och antecknar sina glukosvärden själva. Det kan vara t.ex. äldre patienter som föredrar detta och vi vill kunna erbjuda mätare för alla behov.

Moderbolaget Med Trust är ett familjeföretag med tillverkning i Österrikiska Burgenland, nära den Ungerska gränsen och som idag har distribution i 53 länder. Trots att det från början lilla bolaget växt enormt sedan starten -95 så har man behållit den personliga och familjära framtoningen vilket Anton Johansson tror är en stor del av framgången även globalt.

I Sverige startade man upp för cirka fem år sedan och med hjälp av det etablerade varumärket Wellion har man lyckats bra med att etablera sig via landstingens upphandlingar med sitt breda sortiment av hjälpmedel och tillbehör inom diabetesområdet.

Skallkrav och börkrav

Blodsockermätarna i Calla-serien är en starkt bidragande orsak enligt Anton Johansson som nu är i full färd med att presentera de nya modellerna. Det är nämligen ingen självklarhet att nya modeller automatiskt tas med i upphandlingarna utan det finns ett antal i upphandlingar s.k. ”skallkrav” och ”börkrav” som ska falla på plats.

– Absolut är det så. Men visst har vi fördel av att redan har etablerat oss med tidigare modeller av Calla-serien. Vi har också sett att det finns ett behov bland människor som lever med diabetes av individuellt anpassade varianter av blodsockermätare. Inte minst ”Classic” som ju funktionsmässigt är en mer ursprunglig modell har redan spridits ordentligt på marknader som Tyskland, Österrike och Tjeckien, konstaterar Anton Johansson.

Endast för patientens behov

Viktigt att påpeka i sammanhanget, enligt Anton Johansson är också att blodsockermätare inte är något som man som leverantör tjänar pengar på, då man inte tar betalt för dessa. Det är istället de tillhörande teststickorna, som används i stora mängder, som genererar intäkterna.

– Det stämmer. Att vi vill täcka så många individuella behov och förutsättningar som möjligt vad gäller exempelvis våra blodsockermätare, är enbart ett resultat av vårt fokus på patienten - människan som lever med diabetes, säger Anton Johansson.