tumblr hit tracking tool

Hälsa & sjukvård

Kopplar upp sig mot doktor på distans

Av Joel Olsson 2015-03-15
Ett lyckat försök med distansdoktor gjordes förra året när läkare i Umeå under fyra dagar kopplade upp sig mot sjukstugan i Vilhelmina.
I Västerbotten ska patienter kunna möta doktorn på distans via internet och telemedicin. Nu anställer landstinget en distansdoktor som via videolänk träffar patienter i inlandet.

– Patienterna är nöjda och läkarna tycker att det är ett fullgott läkarbesök, säger projektledare Sven-Åke Boström.

Tidigare har det gjorts liknande försök som av olika anledningar, både administrativa och tekniska, inte fungerat tillfredsställande.

– Men genom att videotekniken blivit så mycket bättre de senaste åren går det att skapa en närvarokänsla mellan läkaren och patienten, förklarar Sven-Åke Boström, verksamhetschef för Tre älvar hälsocentraler.

Samma kontakt

Ett lyckat försök med distansdoktor gjordes förra året när läkare i Umeå under fyra dagar kopplade upp sig mot sjukstugan i Vilhelmina.

– Vi såg att det gick att ha ett bra patientflöde och lärde oss också mycket om ljussättning, kameraplacering och mikrofonteknik, säger Sven-Åke Boström.

Fick diagnosunderlag

Försöket utvärderades och patienter och läkare delade med sig av sina synpunkter.

– Läkarna saknade visserligen möjligheten att möta patienten i rummet, men tyckte ändå att de fick underlag för diagnos, säger Sven-Åke Boström.

– Patienterna var nöjda av att de fick betydligt mer läkartid än normalt. Dessutom finns alltid en undersköterska som tar emot patienten och finns som stöd under hela besöket.

Hjärtljud i headset

Innan en distansdoktor kan rekryteras måste dock några frågor som gäller teknik och patientavgifter lösas.

– Vi jagar till exempel en stetoskoplösning så att läkaren i sitt headset kan lyssna på hjärta och lungor. Numera får vi dessutom ta ut samma patientavgift för läkarbesök även när mötet inte är fysiskt, förklarar Sven-Åke Boström.

Gillar utmaningar

En distansdoktor är också ekonomiskt fördelaktigt för landstinget. I tider när stafettläkare kostar mycket pengar och när det är svårt att få läkare att arbeta i inlandet, kan en distansdoktor med placering på en hälsocentral i Holmsund vara en av lösningarna.

– Det här är ett jobb för en läkare som vill bo i staden och gillar tekniska utmaningar. En dag i veckan ska läkaren arbeta kliniskt på hälsocentralen och någon gång per halvår också vara på sjukstugan eller hälsocentralen för att träffa både patienter och personal.