tumblr hit tracking tool

Klinisk forskning

Kemisk analys av läkemedel

Av Rickard Wahlström 2014-01-17
Vår nisch är metodutveckling där vi på ett effektivt sätt kan ta fram metodik för analys av allt från små organiska molekyler till stora polymerstrukturer som exempelvis peptider, förklarar Rickard Wahlström på Q&Q Labs
Q&Q Labs AB är ett nytt QC-lab i Göteborg som fokuserar på kvalitetskontroll av läkemedel och kosttillskott samt utför konsulttjänster inom organisk analytisk kemi.

Q&Q Labs startade för drygt tre år sedan efter att ha sett ett behov av ett externt kvalitetskontrollabb i Sverige. Många företag inom life science-branschen väljer idag att anlita en extern aktör för att kvalitetssäkra sina produkter eller utveckla nya kemiska analysmetoder. Vidare medför ökad import av läkemedel från tredje land en efterfrågan på en svensk analyspartner.

– Det har varit spännande, efterfrågan på våra tjänster är stor. Kvalitet är viktig för producerande/importerande företag och de uppskattar en analyspartner som kan anpassa sig efter deras behov, säger Rickard Wahlström, VD.

– Vår nisch är metodutveckling där vi på ett effektivt sätt kan ta fram metodik för analys av allt från små organiska molekyler till stora polymerstrukturer som exempelvis peptider, förklarar Rickard Wahlström.

Studerar molekylers stabilitet

Q&Q Labs arbetar med såväl små som stora läkemedelsföretag i tidig ”discovery-fas” och hjälper dessa med karaktärisering av t.ex. aktiva substanser och biomarkörer.

– Vi kvantifierar och studerar stabiliteten hos molekyler i olika provmatriser, även biologiska, men vi kan också identifiera kontamineringar och nedbrytningar, berättar Rickard och fortsätter:

– I sen fas hjälper vi till med batchkontroll för release av färdiga läkemedel enligt GMP.

Kvalitetskontroll

Q&Q Labs hjälper också producenter i andra branscher. Ett exempel är analys av medicintekniska-produkter såsom tandimplantat och sårläkningsprodukter. Något som då kan vara intressant att titta på är om materialet släpper ifrån sig substanser efter olika behandlingar och i så fall vad det är som materialet släpper ifrån sig.

Kvalitet är viktig för producerande/importerande företag och de uppskattar en analyspartner som kan anpassa sig efter deras behov

– Ett annat exempel är deklarationskontroller av kosttillskott, naturläkemedel, kosmetika och hudvårdsprodukter på liknande sätt som med läkemedel. Vi har byggt upp en kvalitetstark organisation som är ackrediterad av Swedac och granskad av läkemedelsverket.

– Vi är ett engagerat team med bred kompetens vilket gör att vi kan leverera vad våra kunder kräver av oss, säger Rickard Wahlström.

Utvecklar ny analysmetodik

Instrumentparken innehåller bland annat utrustning för dissolution och disintegration men Q&Q Labs arbetar främst med UPLC-MS/MS-teknik, exempelvis QQQ (trippelquadropol) för analys av låga spårämneshalter med hög specificitet. Företaget använder också UPLC-DAD-QTOF instrument vilket gör Q&Q Labs tämligen unika på den kommersiella marknaden och som ger möjlighet att identifiera okända ämnen.

– Vi har en avancerad instrumentpark och lång erfarenhet inom området vilket gör att vi är väldigt duktiga på att utveckla ny analysmetodik, konstaterar Rickard Wahlström.

Partner för metodutveckling i Norden

– På grundval av vårt fokus, vår kompetens och vår instrumentering har vi blivit utvalda av Agilent Technologies till partner för metodutveckling. Vi är därmed det enda metodutvecklingslabbet som Agilent samarbetar med i hela Norden. Det säger förstås något om vår kompetens som metodutvecklingspartner, avslutar Rickard Wahlström.