tumblr hit tracking tool

Utrustning

Förenkling är nyckeln

Av Nils Uhlin 2014-01-14
Ny teknik underlättar vid diabetes
A. Menarini Diagnostics har utvecklat ett nytt hjälpmedel för människor som lever med diabetes. Produkten möjliggör att patienten trådlöst kan överföra information från blodsockermätaren till appar på en smartphone eller läsplatta.

A. Menarini Diagnostics ingår i Menarini-koncernen som är Italiens största internationella farmaceutiska bolag. Koncernen är det 36:e största läkemedelsföretaget i världen, med ca anställda varav ca 750 arbetar inom forskning & utveckling.

Den nordiska filialen till A. Menarini Diagnostics startade 2006 och har sitt huvudkontor på Medeon Science Park i Malmö. Bolaget har stort fokus på diabetes, och då framförallt på att skapa förutsättningar för att förenkla livet för de som lever med sjukdomen.

– Det stämmer. Vi strävar efter att det inte ska behöva ta alltför mycket energi att leva med sjukdomen. Det är jobbigt att leva med diabetes, man blir ständigt påmind om sjukdomen och måste ständigt hålla kontroll på sina värden. Men det är mycket på gång i branschen för att förenkla just kontrollen, berättar Nils Uhlin (foto), produktchef på Menarini, och fortsätter:

– Dagens snabba utveckling, där mobiltelefonen allt mer tar över datorns roll, passar alldeles utmärkt för att utveckla förenklande hjälpmedel inom diabetes. Många företag satsar också på detta. Inte minst genom produkten vi lanserade under förra året törs jag påstå att vi ligger i framkant.

Snabb utveckling av appar

Bluetooth-enheten GlucoLog B.T. device ger tillsammans med tillhörande appar en mer överskådlig dokumentation av blodsockervärdena. Enheten förenklar för patienten genom att trådlöst överföra informationen från blodsockermätaren till en smartphone eller läsplatta, vilket är unikt på den svenska marknaden. I telefonen aktiverar man bluetooth så att enheterna kopplas ihop.

Produkten har funnits på marknaden sedan förra våren men får större värde i takt med att fler appar stödjer tekniken. Tidigare har det varit brist på anpassade appar på marknaden. En utveckling som går snabbt åt rätt håll nu.

– Vi har tagit fram egna appar som redan fungerar med enheten men vi samarbetar också med flera svenska tillverkare av appar. Vi ser det som att ju fler andra företag som utvecklar appar desto bättre kommer de olika behoven hos olika människor att tillgodoses så det ser lovande ut, konstaterar Nils Uhlin.

det är mycket värt för en diabetespatient att få sina resultat på ett statistiskt sätt istället för som enstaka mätvärden, allt handlar om att förenkla

Möjligheter öppnar sig

De existerande, egna applikationerna GlucoLog Mobile och GlucoLog Lite har olika funktioner. Med den förstnämnda kan man efter att ha registrerat sina testresultat skicka dem vidare som SMS till en förutbestämd mottagare, till exempel en förälder som vill ha koll på sitt barn på dagis, medan GlucoLog LITE fungerar som en dagbok där man sparar sina värden och sedan kan analysera förändringar som presenteras i diagram och grafer för att sedan skicka informationen via e-post till sin diabetessköterska.

– Ja, det är mycket värt för en diabetespatient att få sina resultat på ett statistiskt sätt istället för som enstaka mätvärden, allt handlar om att förenkla, konstaterar Nils Uhlin som framförallt vill påpeka vilka möjligheter som öppnar sig inför framtiden i takt med den snabba utvecklingen där smartphones tar över allt mer i vårt dagliga liv.

– Absolut. De funktioner som finns i dagens smartphones ger fantastiska möjligheter i ett sådant här sammanhang. Att till exempel via GPS-funktionen få statistik på hur mycket man rör sig, eller att fotografera mat för att hålla koll på vad man äter. Det finns en uppsjö nya hjälpmedel som vi numera går omkring på och bär på i fickan, avslutar han.