tumblr hit tracking tool

Utrustning

Är automation framtiden på labbet?

Av Rikke Rytter 2014-10-06
Sysmex erbjuder automationslösningar till labb i alla storlekar
Sysmex utvecklar lösningar inom hematologi, koagulations- och urinanalysutrustning för diagnostiska laboratorium. På senare år har efterfrågan för automationslösningar ökat hos labben, vilket hos Sysmex resulterat i bland annat XN-serien för hematologianalyser som kan anpassas till alla typer av labb, oavsett storlek.

Företaget är i grunden japanskt, i form av moderbolaget Sysmex Corporation. Som en del av det tyska dotterbolaget Sysmex Deutschland GmbH finns Skandinavien representerat med team i Danmark, Norge och Sverige, som alla samarbetar inom rådgivning, försäljning och service.

Rikke Rytter, Managing Director Nordic på företaget, berättar att efterfrågan på automatiserade lösningar hos de Nordiska labben har varit stor under senare år, vilket gjorde att XN-serien fick ett mycket bra mottagande när den lanserades för cirka tre år sedan.

Passar små och stora labb

– Vi på Sysmex har lång erfarenhet av hematologi och har levererat instrument under många år. Från början handlade det om enskilda enheter. Med XN-serien får man tillförlitliga hematologiska resultat och automatiserade omkörningar mellan analysmodulerna genom transportsystemen. Systemet kan också inkludera pre- och postanalytiska steg i hematologilösningen, berättar Rikke Rytter (foto höger) och fortsätter:

RikkeR.jpg– En av de absolut största fördelarna med detta är att systemet är skalbart. Detta gör att automationen, förutom att ta mindre plats, även kan anpassas till ett litet labb. Genom detta får även de mindre laboratorierna tillgång till samma teknologi som ett stort labb, vilket ger många fördelar, inte minst gällande patientsäkerheten. Tidigare användes olika teknologier beroende på labbets storlek, nu kan man arbeta på samma sätt i alla typer av labb och personalen kan genomgå samma utbildning.

Total Laboratory Automation

I takt med Sysmex framgång med XN-serien och det snabbt växande intresset för automationslösningar i Norden erbjuder man sedan förra året också en totallösning för labbets samtliga instrument och analyser, i samarbete med tyska GLP Systems. Med TLA (Total Laboratory Automation) automatiseras hela labbet och dess enheter integreras med varandra i ett enda system, oavsett typ av analys och leverantör.

Samtidigt som man vill ha så säkra resultat som möjligt, tjänar alla parter på att labbverksamheten fungerar så smidigt och effektivt som möjligt

– GLP Systems går inte att jämföra med något annat system som erbjudits inom labbautomation tidigare. Själva teknologin är annorlunda än andra TLA-system. Här kan allt manuellt arbete i labbet automatiseras, inklusive transporter av prover. Detta innebär ett effektivt arbetssätt och snabba resultat, samt en högre säkerhet såväl för resultat som för patienten i slutändan, berättar Birgit Olsen, Produktchef Laboratory Automation Solultions på Sysmex i Norden.

Kostnadseffektiva system

Att som labb investera i TLA-systemet innebär givetvis en kostnad. Detta är dock något som vägs upp av de effektiviseringar som erhålls genom bland annat automatisering och snabba resultat. Det konstaterar Carsten Madsen, affärsutvecklingschef TLA.

– Genom våra separata standardinstallationer för olika analyser och användare innebär det att det är en okomplicerad process att implementera en sådan här lösning, berättar Madsen och avslutar:

– Den stora ekonomiska fördelen med TLA är - om man tar den i sig oerhört viktiga processen med blodanalyser som exempel - att man får såväl säkra som snabba svar på proverna, vilket gynnar såväl patienten som lösgör tid för personalen i det dagliga arbetet. Samtidigt som man vill ha så säkra resultat som möjligt, tjänar alla parter på att labbverksamheten fungerar så smidigt och effektivt som möjligt.

Fakta: XN-serien används på mer än hälften av de labb som genomför hematologianalyser i Sverige idag. Den nylanserade TLA-lösningen har redan hunnit etablera sig i länder som Tyskland, Holland och Australien.